dimecres, 25 de febrer del 2009

Lucía Artacoz DEMPEUS


(Resum intervenció Lucía Artacoz a la presentació de DEMPEUS.)

Dempeus per la salut pública

Recordar la importància de reforçar la salut laboral com a part de la salut pública, cosa que requereix reforçar les polítiques de salut laboral per adequar-se als problemes de salut reals de la població treballadora.

Salut laboral és ara només accidents de treball, però la influència del treball sobre la salut és bastant més. Sent importants els accidents de treball, no oblidem que el mercat laboral nostre està dominat pel sector serveis on els problemes de salut laboral són altres o que els accidents de treball disminuiran bé perquè lamentablement augmenta l’atur en la indústria i la construcció o perquè les empreses deslocalitzen les feines menys qualificades i exporten així els riscos d’accidents.

El context actual no permet ser optimistes respecte a la salut laboral. Estem en un context de crisi i de globalització en el què és important tenir en compte que les regles del joc dels mercats de treball ja no les marquen els governs sinó les multinacionals i les empreses financeres i que el seu objectiu no és la qualitat de vida de les persones sinó el benefici econòmic.

Per maximitzar aquest benefici es deslocalitzen centres de treball a països on els treballadors i treballadores no tenen drets socials i laborals i al nostre entorn augmenta l’atur i la incertesa sobre el futur. Els treballadors i treballadores que queden en empreses que han fet un ERE es troben en situacions de molta pressió i amb una incertesa afegida. Això fa augmentar els problemes de salut, sobretot els de salut mental i el consum de tabac o d’alcohol. Les solucions ja no són a nivell local o nacional, sinó internacional, cosa que passa per garantir els drets socials i laborals dels treballadors i treballadores a tots els països.

En aquest context de crisi i d’incertesa amb moltes famílies fortament endeutades, alguns treballadors i treballadores es veuen obligats a treballar més hores per augmentar el salari o a acceptar condicions de treball dures per por de perdre la feina. És probable, que davant la necessitat de retallar costos per part de les empreses, la retallada comenci per la seguretat i la salut laboral, en tant que no representen un benefici econòmic directe, i haurem d’estar a sobre.

Finalment, les creixents demandes econòmiques i socials estan conduint cap a una societat de 24 hores, amb la qual cosa cada vegada més treballadors i treballadores es veuran obligats a treballar en horaris atípics. No obstant, encara que aquests horaris de treball i la major flexibilitat horària de la població treballadora tinguin alguns efectes positius com la possibilitat d’adquirir bens i serveis durant tot el dia i probablement augmentin el nombre de llocs de treball, han de tenir-se en compte els efectes negatius sobre la salut dels horaris atípics i de la pèrdua crònica d’hores de son.

Tal com assenyalava una revisió del Lancet “Paga la pena recordar que en un antic experiment clàssic, forçar les mosques constantment a canviar el seu rellotge biològic es va associar a una reducció de l’esperança de vida. La manipulació dels éssers humans de la mateixa manera, òbviament no és ètica. No obstant, bé per elecció o per necessitat, molts de nosaltres estem realitzant experiments incontrolats sobre nosaltres mateixos”.

Si volem protegir la salut de les persones treballadores de debò, les polítiques de salut laboral han de ser més ambicioses, la salut laboral ha de ser transversal a totes les polítiques, les decisions sobre polítiques económiques, de treball, etc. han de valorar l’impacte sobre les persones. D’aquesta manera, no es parlaria més de temes com abaratir l’acomiadament o de la retallada de les prestacions econòmiques d’atur.

Moltes gràcies.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada